NATOKINĀZELai gan sojas produkti ir lietoti jau vairāk nekā 1 000 gadus, Rietumu pasaulē tie ir kļuvuši populāri tikai pirms dažām dekādēm. Natto ir viens no tradicionālajiem Japāņu ēdieniem, ko pagatavo no fermentētām sojas pupām un tas ir līdzīgs mīkstajam sieram. Natto ekstrakti ir bagāti ar enzīmu – natokināzi, kas veidojas fermentācijas procesā ar Bacillus subtilis baktēriju. No sākuma tika iegūts šis serīna proteāzes enzīms un tā fibrīna (proteīns, kas piedalās asins recēšanas procesos) degradācijas īpašības izvērtēja zinātnieku grupa Čikāgas Medicīnas Skolas Universitātē Japānā dzimušā zinātnieka Hiroyuki Sumi virsvadībā. Kopš tā laika, jau vairākas desmitgades, natokināze joprojām ir daudzsološs izpētes objekts.
sastāvs
pretsalipes viela - mikrokristāliskā celuloze, fermentēts sojas pupu ekstrakts (satur natokināzi), stabilizētājs – hidroksipropilmetilceluloze, olīvkoka (Olea europaea) augļu sausais ekstrakts (50-80:1), krāsviela – kalcija karbonāts, ūdens, pretsalipes vielas - silīcija dioksīds un taukskābju magnija sāļi. 1 kapsula (0,46 g) satur Fermentēts sojas pupu ekstrakts, kas satur: - natokināzi 100 mg 2000 FU* Olīvkoka augļu ekstrakts 60 mg