Bezglutēna pārtika

(102)

Kategorija
Mērķauditorija
Zīmols
Cena

Bezglutēna pārtika: kā zināt, ka mums tā ir jālieto?

Ieejot veikalā, dažreiz var apjukt no daudzajiem marķējumiem, ar kuriem ir atzīmēti produkti, – bio pārtika, piemērota vegāniem vai veģetāriešiem, un arī bezglutēna pārtika. Ir dažādi apsvērumi, kāpēc cilvēki izvēlās ievērot bezglutēna diētu, no kuriem svarīgākais ir rūpes par veselību. Kas ir glutēns un kā saprast, vai no tā būtu jāizvairās, lasiet rakstā!

Glutēna nepanesamība – simptomi

Glutēns ir olbaltumviela, kas ir atrodama kviešu, rudzu un miežu graudos. Ikdienā glutēnu var uzskatīt par ēdienu “līmi”, jo, miltus samaisot ar ūdeni, tieši tas piešķir mīklai elastību un ļauj tai uzbriest. Ja cilvēkam ir celiakija vai diagnosticēta glutēna nepanesība, bezglutēna diēta var palīdzēt uzlabot fizisko labsajūtu un sniegt vairāk enerģijas.

Lai pārliecinātos, vai nogurumu, vēdera sāpes, sliktu dūšu un virkni citu simptomu izraisa glutēna nepanesamība, var veikt šādu pārbaudi:

  • Sešas nedēļas lietot pārtikas produktus, kas satur glutēnu. Šajā laikā vajadzētu nodot asins analīzes, lai pārliecinātos, ka pacientam nav celiakija vai alerģija no graudaugiem. Diemžēl pašlaik nav izgudrots tests, lai noskaidrotu, vai cilvēks nespēj tolerēt glutēnu.
  • Ja neviena no iepriekš minētajām slimībām netiks konstatēta, ārsts lūgs turpmākās sešas nedēļas ievērot bezglutēna diētu un novērot, vai simptomi ir pazuduši vai uzlabojušies.
  • Pēc atteikšanās no glutēna produktiem, pacients varēs atsākt lietot glutēna produktus, lai saprastu, vai bezglutēna pārtika ir ietekmējusi pacienta veselību. Ja pēc diētas partraukšanas simptomi pasliktinās, tad var secināt, ka cilvēkam visticamākais ir glutēna nepanesamība. 

Glutēna nepanesamība var būt gan iedzimta, gan arī iegūta novājinātas imūnsistēmas, infekciju vai nepiemērotas diētas rezultātā. Kopumā izšķir trīs veidus: jutīgums pret glutēnu, celiakija un alerģija pret kviešiem. Pret glutēna nepanesību nav zāles, tomēr simptomus var samazināt, izvairoties no produktiem, kuru saturā tas ir.

Tā kā glutēns bieži ir sastopams gan makaronos, alū, picās, maizēs, kūkās un citos produktos no tā ne vienmēr ir viegli izvairīties. Par laimi, mūsdienās bezglutēna produkti internetā ir pieejami plašā klāstā. Arī InternetAptieka.lv ir pieejami produkti bez glutēna gan ikdienas maltītēm, piemēram, bezglutēna maize, makaroni, brokastu musli un kartupeļu klimpas, gan arī saldām tējas pauzēm, kam noderēs bezglutēna cepumi, vafeles ar šokolādi vai kēksiņi.

Biežāk uzdotie jautājumi

Kādas ir glutēna nepanesības pazīmes?

Ir virkne ar simptomiem, kas var liecināt par glutēna nepanesību – sāpes vēderā, anēmija, trauksme, vēdera uzpūšanās vai gāzes, koncentrēšanās grūtības, depresija, caureja vai aizcietējums, nogurums, galvassāpes, locītavu sāpes, slikta dūša un vemšana, ādas izsitumi. Šie simptomi var izpausies vairākas stundas vai dienas pēc glutēna lietošanas.

Kuros produktos nav glutēna?

Ja vēlaties izvairīties no glutēna, droši vari lietot uzturā dārzeņus, augļus, riekstus, jūras veltes, tofu, svaigu gaļu, piena produktus, sviestu un eļļas. Diemžēl lielākoties pārstrādes procesā dažādiem produktiem tiek pievienotas garšvielas vai garšas pastiprinātāji, kuri var saturēt glutēnu. Šī iemesla dēļ vajadzētu pārbaudīt sastāvu pārstrādātajiem produktiem, piemēram, salami, bekonam, saldētiem un konservētiem augļiem un dārzeņiem,jogurtiem un pieniem ar specifiskām garšām, piemēram, zemeņu jogurtam.

Kā pārbaudīt, ka produkts nesatur glutēnu?

Ņemot vērā, ka glutēns ir atrodams graudaugos (miežos, kviešos un rudzos), primāri ir jāpārbauda, vai produkta sastāvā nav minēti kādi no šiem graudaugiem. Lai vieglāk orientētos piedāvājumā, bieži vien uz produkta būs kāds no šiem nosaukumiem – Bez glutēna / Gluten-free/ GF/ sin gluten. Vēl viens indikātors var būt starptautiskā bezglutēna zīme – pārsvītrota vārpa.