Kā uzlabot gremošanas sistēmas darbību?
Mēdz teikt, ka tu esi tas, ko tu ēd. Bez šaubām, mūsu ikdienas ēdienkarte ir viens no būtiskākajiem aspektiem, kas ietekmē vispārējo pašsajūtu, dodot enerģiju, barības vielas, vitamīnus un visu pārējo, kas nepieciešams, lai organisms spētu pilnvērtīgi funkcionēt. Tomēr reizēm nākas sastapties ar nepatīkamām sajūtām kuņģa vai zarnu apvidū, kuru cēlonis mēdz būt gremošanas sistēmas slimības vai labākā gadījumā – īslaicīgi traucējumi. Lai gremošanas sistēma darbotos kā nākas, labāk izskatīt savu ēdienkarti un padomāt, kā vēl tai palīdzēt, lai ikdienā nenāktos saskarties ar nejaukiem simptomiem.
Kā strādā gremošanas sistēma?
Gremošanas orgānu sistēma sastāv no kuņģa un zarnu trakta un papildorgāniem – aknām, aizkuņģa dziedzera un žultspūšļa. Mūsu gremošanas sistēma uzņemto pārtiku sadala sīkākās vienībās, kas ir gana mazas, lai organisms tās spētu absorbēt un izmantot enerģijai, augšanai un šūnu atjaunošanai. Gremošanas procesā notiek šādas izmaiņas:
- tauki tiek sadalīti līdz taukskābēm un glicerīnam;
- ogļhidrāti tiek sadalīti līdz vienkāršiem cukuriem;
- olbaltumvielas tiek sadalītas līdz aminoskābēm.
Sadalītās molekulas tiek absorbētas asinsritē. Gremošana ir organizēts, secīgs process, kuram normālos apstākļos nevajadzētu sagādāt nepatīkamas sajūtas.
Pārtikas produkti gremošanas sistēmai
Dažas produktu grupas, kas nāks par labu gremošanas sistēmas darbībai un veselībai, ir:
- pilngraudu produkti;
- dārzeņi;
- fermentēti produkti;
- skābpiena produkti.
Pilngraudu produkti, piemēram, auzas un rudzu maize, satur daudz šķiedrvielu, kas baro zarnu mikrofloru un palīdz vairoties labajām baktērijām, stabilizējot cukura līmeni asinīs. Arī dārzeņi ir bagātīgs šķiedrvielu avots, kuros atrodami arī vitamīni un minerālvielas. Vislabākie dārzeņi gremošanas sistēmai ir tie, kuru sastāvā ir inulīns (sīpoli, ķiploki, sparģeļi, puravi u.c.), jo tie veicina labo baktēriju vairošanos un pat samazina apetīti. Fermentēti produkti, piemēram, skābēti kāposti, arī palīdz zarnu trakta darbībai un veicina imunitāti. Tāpat arī skābpiena produkti, kas ir fermentēti, uzlabo zarnu darbību un vēdera izeju.
Pretēji šīm produktu grupām, ir arī tādi produkti, kas apgrūtina gremošanas sistēmas darbību un no kuriem ieteicams izvairīties, it īpaši tad, ja ir kādas sūdzības. Tie ir produkti ar augstu cukura saturu, trekni, asi, piparoti un žāvēti produkti, kā arī alkohols. Arī ar kofeīna lietošanu nav ieteicams pārlieku aizrauties. Tāpat arī tabakas izstrādājumi rada lieku kairinājumu.
Citi padomi labai gremošanas sistēmas darbībai
Daudzi no mums ir pieraduši ēst steigā, paralēli darot citas lietas, bet šāda attieksme var novest pie gremošanas traucējumiem. Ēšanas procesam ieteicams pievērst rūpīgu uzmanību, kārtīgi sakošļājot katru kumosu, tādējādi atvieglosi gremošanas procesu un palīdzēsi ķermenim vieglāk uzņemt vajadzīgās vielas.
Ikdienā centies piedomāt pie patērētā šķidruma daudzuma. Atceries, ka daļa dzērienu, tostarp cukurotie un tie, kuros ir kofeīns, ķermeni dehidrē, nevis veicina šķidruma uzņemšanu. Ja šādi dzērieni ir daļa no tavas ikdienas ēdienkartes, uzņem papildus šķidrumu, lai kompensētu zaudēto.
Labāk par divām vai trim pamatīgām ēdienreizēm dienā būs ēst biežāk un mazām porcijām. Tādējādi nepārslogosi savu gremošanas sistēmu, un tai būs vieglāk tikt galā ar uzņemto.
Vieglu gremošanas traucējumu gadījumā vari mēģināt izlīdzēties ar zāļu tējām, piemēram, piparmētru vai kumelīšu, kas palīdzēs gremošanas procesiem un iedarbosies nomierinoši.
Lai uzņemtu pietiekamu daudzumu šķiedrvielu, centies lietot daudz augu izcelsmes produktu – 80% no tevis uzņemtās pārtikas būs ideāls variants.
Ja rodas vēdera pūšanās, smaguma sajūta vai dedzināšana kuņģī vai citi nevēlami simptomi, talkā nāks produkti gremošanas uzlabošanai. Tomēr ja šādi simptomi parādās bieži, tas nozīmē, ka laiks doties pie ārsta, lai izslēgtu nopietnas saslimšanas iespēju un atrastu iedarbīgu risinājumu nepatīkamajiem simptomiem.