D vitamīns – ar kādiem produktiem to var uzņemt?

D vitamīns – ar kādiem produktiem to var uzņemt?

D vitamīns ir viens no pēdējā laikā visbiežāk apspriestajiem vitamīniem – kā to uzņemt, cik to uzņemt, vai D vitamīns produktos ir efektīvs. Un kas notiek, ja tā trūkst. Tāpēc šoreiz īsi apskatīsim, no kādiem produktiem var iegūt D vitamīnu un cik tā ir nepieciešams.

Kas ir D vitamīns?

Vispirms jāsāk ar to, ka D vitamīns nav viens vitamīns, tā ir vesela kalciferolu grupa, kas organismā regulē virkni procesu:

  • Veicina kalcija un fosfora normālu uzsūkšanos zarnās un izmantošanu
  • Palīdz uzturēt normālu kalcija līmeni asinīs
  • Palīdz uzturēt kaulu un zobu veselību
  • Palīdz uzturēt normālu muskuļu darbību
  • Veicina normālu imūnsistēmas darbību
  •  Nepieciešams šūnu dalīšanās procesam

Kopā ir pieci D vitamīni – D1, D2, D3, D4 un D5. Runājot par D vitamīna uzņemšanu veselības saglabāšanai, biežāk tiek runāts tieši par D2 un D3. D vitamīns produktos atkarībā no to izcelsmes būs D2 vai D3. Pastāv arī uzskats, ka D vitamīns sniedz virkni citu labumu – no veselīgākiem matiem un nagiem līdz pat depresijas simptomu mazināšanai, taču zinātnisku pierādījumu šiem apgalvojumiem nav.

Kā D vitamīns nonāk ķermenī?

Ir divi veidi, kā var uzņemt D vitamīnu. Ar sauli un ar pārtiku. Ieteicamais D vitamīna daudzums ir atkarīgs no vecuma.

Bērniem līdz viena gada vecumam nepieciešami 8,5 līdz 10 mikrogramiem D vitamīna dienā.

Bērniem, kas vecāki par vienu gadu, un pieaugušajiem nepieciešami 10 mikrogrami D vitamīna dienā.

Viens mikrograms ir ekvivalents 40 starptautiskajām vienībām (SV jeb IU). Tas nozīmē, ka ieteicamā dienas deva ir 400 SV. Tiek uzskatīts, ka vasarā, ja vien persona nepavada visu laiku telpās, pietiekamu D vitamīna daudzumu var uzņemt no saules.

Pieaugušajiem norma ir 2000 SV vienības, bet tā kā Latvijā katram otrajam trūkst D vitamīns, tad Latvijas platuma grādos iesaka lietot 4000 SV vienības.

InternetAptieka.lv pieejami dažādi D vitamīnu veidi, lai uzņemt to būtu vieglāk, ērtāk un patīkamāk, tā teikt, katra gaumei.

D vitamīns pilienu formā, ko vislabāk uzņemt no rīta uzpilinot uz brokastu maizes šķēlītēs.

Sprejs, to iepūš zem mēles vai uz vaiga. Tie ir dažādu garšu un ļoti viegli lietojami.

Pastilas vairāk patiks bērniem un varēs iesolīt končiņas vietā.

Kapsulas būs piemērotākas vairāk pieaugušajiem, jo bērniem var radīt aizrīšanās risku. Šos un vēl daudz citu veidu produktus skatiet InternetAptieka.lv

Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu!

D vitamīna uzņemšana no saules

Vienkāršākais D vitamīna uzņemšanas veids, kas neprasa nekādu piepūli vai plānošanu – vienkārši uzturēties saulē. Vitamīns tiek sintezēts ādā. Bet svarīgi atcerēties dažas norādes:

  • Lai veidotos D vitamīns, pietiek uzturēties saulē ar, piemēram, atsegtām rokām, kādu laiku. Nav noskaidrots optimālais ilgums, kas būtu jāpavada saulē, lai vitamīns paspētu sintezēties pietiekamā daudzumā.
  • D vitamīns veidosies daudz sliktāk, ja tiks lietots saules aizsargkrēms.
  • D vitamīns sliktāk veidojas iesauļotā ādā, kas jau ir radījusi savu aizsargbarjeru pret saules kaitīgo ietekmi.
  • D vitamīns veidojas UVB staru ietekmē. Stikls šos starus nelaiž cauri, tādēļ nav jēgas sēdēt pie loga.
  • Svarīgi atcerēties, ka pārāk ilgs laiks saulē var radīt ādas apdegumus, kā arī – pastāv ādas vēža risks.
  • Ziemā (no oktobra līdz martam) saules gaismā ir pārāk maz UVB staru, lai pietiekamā daudzumā varētu veicināt D vitamīna veidošanos.
  • Svarīgi atcerēties – kaut arī D vitamīna sintēze ir svarīga, ne mazāk būtiski ir arī izvairīties no ādas apdegumiem, karstuma dūrieniem, ādas vēža un citām veselības problēmām, kas saistītas ar pārāk ilgu laiku saulē.

D vitamīna uzņemšana ar pārtiku un D vitamīns produktos

D vitamīns produktos nav pārāk plaši sastopams. Kur ir D vitamīns? Daži no produktiem, kuros tas ir:

  • Treknas zivis
  • Sardīnes (177 SV 100 gramos produkta)
  • Siļķe (112–216 SV 100 gramos produkta)
  • Makrele (360 SV 100 gramos produkta)
  • Sarkanā gaļa
  • Aknas
  • Olas dzeltenums (37 SV vienā olas dzeltenumā, augstāks saturs to vistu olās, kas uzturas ārā)
  • Pārtikas produkti, kur tas ir pievienots papildus, piemēram, brokastu pārslas, proteīna dzērieni, smēriņi.

Svarīgi atcerēties – dzīvnieku valsts izcelsmes produktos ir D3 vitamīns, kas cilvēka organismā uzsūcas daudz labāk. Savukārt D vitamīns augļos un dārzeņos būs D2, kas uzsūksies sliktāk. Vitamīna uzņemšana tikai no augu valsts produktiem var radīt jautājumu, kāpēc neuzsūcas D vitamīns, ja šķiet, ka uzņemts pietiekami. Tas ir saistīts ar vitamīna veidu.

Ja ir bažas par uzņemtā D vitamīna daudzumu (pētījumi rāda, ka vismaz pusei Latvijas iedzīvotāju D vitamīna hroniski trūkst), to var uzņemt papildus ar uztura bagātinātājiem. It īpaši ziemā, kad saules ir maz. Aptieka piedāvā plašu klāstu, to, kurš d vitamīns labāks, jautājiet savam ārstam vai farmaceitam. Taču jāatceras, ka uztura bagātinātāji neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.

Saistīti raksti

Minerālviela Tavai veselībai – kas ir magnijs?

Minerālviela Tavai veselībai – kas ir magnijs?

    Samazinoties magnija apjomam organismā, tiek ietekmēta ne tikai nervu sistēmas un ...

Lasīt vairāk

Palīgs cīņā pret nogurumu - dzelzs

Lasīt vairāk

Speciāliste: Dzelzs deficīta anēmijas dēļ cilvēks var zaudēt saikni ar realitāti

Lasīt vairāk