Kā Omega-3 taukskābes veicina sirds veselību? 5 pētījumos apstiprināti veidi.

Kā Omega-3 taukskābes veicina sirds veselību? 5 pētījumos apstiprināti veidi.

Uztura jomā nav daudz uzturvielu, kas izpelnījušās tik lielu uzmanību un atzinību kā Omega-3 taukskābes. Tās tiek atzītas dēļ būtiskiem labvēlīgajiem ieguvumiem veselībai, īpaši smadzenēm un sirdij. Šie ieguvumi ir apstiprināti vairākos pētījumos, kas pēdējās desmitgadēs veikti visā pasaulē.

Omega-3 taukskābes pieder pie garo ķēžu polinepiesātināto taukskābju grupas. Tajā ietilpst jūras izcelsmes dokozaheksaēnskābe (DHS) un eikozapentaēnskābe (EPS), kā arī augu izcelsmes alfa-linolēnskābe (ALS). Katra no tām sniedz organismam būtiskus ieguvumus, taču tieši to kopējā labvēlīgā ietekme uz sirds veselību ir piesaistījusi zinātnieku, ārstu un veselības jomas profesionāļu uzmanību. Kā Omega-3 taukskābes ietekmē sirds un asinsvadu sistēmu un kāpēc tās ir nozīmīgas sirds slimību profilaksē un ārstēšanā?

  1. Samazina triglicerīdu līmeni

Paaugstināts triglicerīdu līmenis asinīs ir būtisks riska faktors sirds un asinsvadu slimībām. Omega-3 taukskābes palīdz samazināt triglicerīdu līmeni1, zema blīvuma holesterīnu kā arī normalizēt kopējo holesterīna līmeni asinīs.

Samazina asinsspiedienu

Arvien vairāk pētījumos apstiprināts, ka Omega-3 taukskābes, īpaši EPS palīdz samazināt asinsspiedienu2, novēršot hipertensijas un kardiovaskulāro slimību risku, piemēram, infarktu, insultu vai sirds mazspēju.

  1. Pretiekaisuma īpašības

Omega-3 taukskābēm piemīt pretiekaisuma īpašības3, kas palīdz samazināt iekaisumu, tostarp, arī asinsvados, kā arī samazināt aterosklerozes attīstības un sirds asinsvadu slimību riskus.

  1. Asinsvadu veselībai

Omega-3 nepiesātinātās taukskābes EPS un DHS piedalās šūnu un audu membrānu veidošanā, tāpēc tās veicina arī asinsvadu veselību, nodrošinot normālu asinsvadu iekšējo sieniņu, funkciju4, kas palīdz uzturēt normālu asins plūsmu un novērš sirds asinsvadu slimību attīstību.

  1. Aritmijas profilaksei

Tāpat neaizstājamās DHS un EPS taukskābes palīdz normalizēt sirds ritmu, samazinot aritmijas risku, tostarp priekškambaru fibrilāciju5, kas var veicināt kardiovaskulāro notikumu risku vai citas komplikācijas.

Ir būtiski uzsvērt, ka cilvēka organisms pats neveido Omega-3 taukskābes, tāpēc tās ir iespējams uzņem tikai ar uzturu. DHS un EPS taukskābes sastopamas galvenokārt jūras valsts produktos, īpaši treknajās zivīs kā lasis, siļķe, skumbrija, sardīnes un tuncis. Tās ir sastopamas arī jūras zālēs, kas ir būtisks DHS un EPS avots vegāniem. Augu izcelsmes ALS pamatā satur dažādi rieksti un sēklas, piemēram, linsēklas, čia sēklas, valrieksti, kā arī sojas pupas, tofu, spināti un dažas augu eļļas.

Lai nodrošinātu labvēlīgo ietekmi uz organismu, ir būtiski regulāri uzturā iekļaut produktus, kas satur šīs nozīmīgās taukskābes vai arī izvēlēties augstas kvalitātes uztura bagātinātājus, kas satur Omega-3 taukskābes. Ieteicamā dienas deva pieaugušajiem ir 250mg EPS un DHS taukskābes, bet cilvēkiem ar paaugstinātu asinsspiedienu ieteicams uzņemt vismaz 1g EPS un DHS taukskābes dienā.

Mӧller’s izstrādājis optimālu Omega-3 taukskābju kombināciju pieaugušajiem, kuriem ir sirds veselības problēmas, augsts holesterīna līmenis vai kuri ikdienā reti lieto zivju produktus. Mӧller’s Cardio divas kapsulas satur 465mg DHS un EPS, kā arī 345mg ALS - tas ir ērts veids, kā uzņemt ikdienas devu vērtīgo taukskābju ilgtermiņā. Kapsulām ir neitrāla garša un produkts nesatur glutēnu, laktozi un cukuru

Normālai sirds darbībai. Omega-3 taukskābes DHS un EPS veicina normālu sirds darbību1 .

Normālam holesterīna līmenim. ALS palīdz uzturēt normālu holesterīna līmeni asinīs2 .

Labvēlīgo ietekmi panāk katru dienu uzņemot: 1 250 mg DHS un EPS, 2 2 g ALS.

Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.

Informācijas avoti:

1 Bornfeldt KE. Triglyceride lowering by omega-3 fatty acids: a mechanism mediated by N-acyl taurines. J Clin Invest. 2021 Mar 15;131(6):e147558. doi: 10.1172/JCI147558. PMID: 33720044; PMCID: PMC7954591.

2 Xin Zhang,  Jennifer A. Ritonja,  Na Zhou,  Bingshu E. Chen and Xinzhi Li. Omega‐3 Polyunsaturated Fatty Acids Intake and Blood Pressure: A Dose‐Response Meta‐Analysis of Randomized Controlled Trials; https://doi.org/10.1161/JAHA.121.025071; Journal of the American Heart Association. 2022;11:e025071

3 Wall R., Ross R.P., Fitzgerald G.F., Stanton C. Fatty acids from fish: The anti-inflammatory potential of long-chain omega-3 fatty acids. Nutr. Rev. 2010;68:280–289. doi: 10.1111/j.1753-4887.2010.00287.x.

4 Odd Johansen,  Ingebjørg Seljeflot,  Arne T. Høstmark and  Harald Arnesen. The Effect of Supplementation With Omega-3 Fatty Acids on Soluble Markers of Endothelial Function in Patients With Coronary Heart Disease; https://doi.org/10.1161/01.ATV.19.7.1681; Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology. 1999;19:1681–1686

5 Huh JH, Jo SH. Omega-3 fatty acids and atrial fibrillation. Korean J Intern Med. 2023 May;38(3):282-289. doi: 10.3904/kjim.2022.266. Epub 2022 Dec 14. PMID: 36514212; PMCID: PMC10175873.

Saistīti raksti

Padoms, kā nodzīvot līdz 100 gadiem

Padoms, kā nodzīvot līdz 100 gadiem

Lasīt vairāk

Kāda zivju eļļa piemērotākā?

Lasīt vairāk
Taukskābes Tavai veselībai un imūnsistēmai

Taukskābes Tavai veselībai un imūnsistēmai

Lasīt vairāk