Kas ir glutēns - īss apkopojums par galveno

Kas ir glutēns - īss apkopojums par galveno

 

Daudziem no mums svaigas baltmaizes šķēles vai kliņģera apēšana rada ne tikai baudu, bet arī diskomfortu. Viens no iemesliem, kāpēc maizes, smalkmaizītes vai cita graudaugu produkta apēšana var radīt neērtības, ir glutēna nepanesamība. Lai arī glutēns ir drošs lielākajai daļai cilvēku, daudziem no mums tas sagādā ne tikai neērtības, bet arī nopietnas veselības problēmas. Kas ir glutēns, kādos produktos tas sastopams un kā rīkoties, ja ir glutēna nepanesamība – vairāk par to lasiet šī raksta turpinājumā.

 

Kas ir glutēns un kāpēc tas ir produktos

Glutēns ir olbaltumvielu grupa – proteīns, kas atrodas dažādos graudaugos, piemēram, kviešos, miežos un rudzos, nelielā daudzumā arī auzās. Šo proteīnu mēdz saukt arī – lipekli. Glutēns patiesībā sastāv no dažādiem proteīniem, tā funkcija ir  piesaistīt ūdeni un veicināt rūgšanu, tādā veidā radīt elastību un sasaisti mīkstajai struktūrai, kas veidojas, gatavojot miltu produktus. Populārākie produkti, kuros ir glutēns – maize, smalkmaizītes, kūkas , kliņģeri, pīrāgi u.c., taču tas sastopams arī daudz kur citur. Tieši glutēns ir tas, kas palīdz radīt mīksto struktūru, kuras dēļ maizes izstrādājumus baudām kā svaigus, mīkstus un gardus. Lai radītu mīkstu, maigu baltmaizi, miltos jābūt vismaz 23% glutēna.

Kādos produktos glutēns ir sastopams

Dabiski glutēns atrodas graudaugos, taču mūsdienās ir ļoti daudz produktu grupu, kurās tas ir sastopams:

  • graudaugos(glutēns auzu pārslās arī ir sastopams, tikai mazākā daudzumā kā kviešos un rudzos);
  •  maizē un maizes izstrādājumos, tajā skaitā cepumos, kūkās, kliņģeros u.c.;
  • makaronos, pastās u.c.;
  •  brokastu musli produktos, brokastu pārslās;
  • alū un dažos citos alkoholiskos dzērienos.

Reizēm nav vienprātības par to, vai glutēns pienā ir sastopams vai nē – dabiski pienā glutēna nav, tomēr lietojot piena produktus vajadzētu pievērst uzmanību to sastāvam – reizēm piena, jogurtu, biezpiena, krējuma un sviesta produktiem tiek pievienotas sastāvdaļas, kas var saturēt glutēnu, lai mainītu to faktūru, krāsu vai garšu. Visādā ziņā, ja lietojot kādu no produktiem ir jūtama glutēna nepanesība, ir jāvēršas pie ārsta un jāveic precizējošas pārbaudes. Kādas pazīmes var norādīt uz glutēna nepanesību – par to vairāk turpinājumā.

Kādas pazīmes liecina par glutēna nepanesību

Ja lietojot ikdienas produktus jūtams diskomforts, jāpārliecinās, vai pie vainas nav glutēns. Alerģija jeb alerģiskas reakcijas ir tikai viens no veidiem kā var izpausties šī nepanesība. Izplatītākās pazīmes ir:

  • gremošanas problēmas, kas izpaužas kā vēdera pūšanās, gāzu veidošanās, sāpes vēderā, caureja vai aizcietējumi;
  • vājums un nogurums, kas nepamet arī pēc pilnvērtīga miega;
  • izmaiņas ķermeņa svarā, kas var būt gan svara pieaugums, gan svara zudums;
  • ādas problēmas, piemēram, izsitumi, nieze, ādas sausums u.c.;
  • iekaisuma pazīmes, kas izpaužas kā piemēram, sāpes locītavās vai muskuļos.

Protams, jāņem vērā, ka jebkura no šīm pazīmēm var liecināt ne tikai par glutēna nepanesamību, bet arī par daudz ko citu, tāpēc aizdomu gadījumā noteikti jāvēršas pēc padoma pie ārsta vai farmaceita. 

Kas ir celiakija

Hroniska autoimūna glutēna nepanesamība ir celiakija – saslimšana, kuras pamatā ir imūnsistēmas reakcija uz glutēnu. Šīs slimības ietekmē tiek bojāta zarnu gļotāda un tas var izraisīt zarnu bojājumus, iekaisumus. Celiakiju nosaka veicot īpašas analīzes – asins analīzes vai zarnu audu testus, kuru laikā identificē imūnreakciju uz glutēnu.  Ja konstatē celiakiju, ir nepieciešama bezglutēna diēta, lai novērstu diskomfortu un izvairītos no tālākiem zarnu bojājumiem. Pēc pirmā padoma varat doties pie farmaceita vai ģimenes ārsta, kopīgi vienoties par konkrētu rīcības plānu.

Kā rīkoties, ja organisms nepanes glutēnu

Ja organisms nepanes glutēnu vai ir konstatēta celiakija, kopā ar ārstu vai citu veselības speciālistu jāizstrādā plāns, kas ietver izmaiņas ēšanas paradumos. Bezglutēna produkti mūsdienās ir plaši pieejami un cilvēki, kuriem ir glutēna nepanesamība, var baudīt pilnvērtīgu un gardu uzturu neskatoties uz šo ierobežojumu. Ja domājam soļos, tad rīcība varētu būt sekojoša:

  1. iepazīt produktus un uzlabot savu izpratni par to, kādi produkti satur glutēnu;
  2. iemācīties atpazīt glutēnu pārtikas produktu sastāvos un etiķetēs;
  3. izmantot produktus, kuri nesatur glutēnu vai satur tā aizstājējus;
  4. neskaidrību gadījumā konsultējieties ar speciālistu: veselības ekspertu vai dietologu. Ideāli, ja šāds speciālists Jums būtu pieejams zvana attālumā;
  5. ievērojiet piesardzību ēdienreizēs ārpus mājām, konsultējieties ar kafejnīcu vai restorānu personālu par to, kāds ir izvēlētā ēdiena sastāvs;
  6. regulāri veiciet pārbaudes, lai kontrolētu celiakijas stāvokli.

Piemērotas diētas sastādīšana ir viens no svarīgākajiem soļiem, kas jāveic uzreiz pēc glutēna nepanesamības fiksēšanas. Kādi produkti ietilpst diētā, kas ir brīva no glutēna? Par to turpinājumā!

Kā iepriekš minēts, mūsdienās bezglutēna diētā iederīgi pārtikas produkti ir pieejami gandrīz ikkatrā veikalā un aptiekā, tāpēc pilnvērtīgas ēdienkartes sastādīšanai nevajadzētu sagādāt grūtības. Kādi produkti būtu jāietver šādā ēdienkartē?

  • No graudaugiem: rīsi, kukurūza, kvinoja, prosa;
  • Dabiski piena produkti bez piedevām. Piedevu gadījumā ir jāpārliecinās par to sastāvu;
  • Gaļa un zivis;
  • Augļi un dārzeņi;
  • Pupas un lēcas;
  • Sēklas un rieksti, piemēram, mandeles, valrieksti, lazdu rieksti u.c.;
  • Daudzos veikalos ir pieejams bezglutēna produktu plaukts vai nodaļa, kurā var atrast arī bezglutēna maizi, makaronus vai prosu, cepumus, kūkas, saldējumus un citus produktus.

InternetAptieka.lv aicina – vērojiet sevi un rūpējieties par savu un savu tuvinieku veselību

Glutēna nepanesības simptomus nav viegli konstatēt, jo tie mēdz būt nemanāmi un ilgstoši. Ja novērojat diskomfortu, ko rada graudaugu produktu lietošana vai Jums ir aizdomas par glutēna nepanesamību, noteikti konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu par to, ko darīt, lai šādas aizdomas izslēgtu vai apstiprinātu. Ja gadījumā glutēns nav Jūsu gremošanas trakta draugs – nesatraucieties un konsultējieties ar veselības speciālistiem par savu tālāko rīcību. InternetAptieka.lv ir vairāk kā simts dažādu produktu, kas piemēroti bezglutēna diētai, tajā skaitā uztura bagātinātāji un pārtikas produkti. Ja vēlaties konsultēties un uzzināt vairāk par bezglutēna piedāvājumu, šīs e - aptiekas draudzīgie farmaceiti ir sasniedzami gan telefoniski, online čatā, gan Whatsapp vietnē. Pasūtījumu varat saņemt klātienes aptiekās Rīgā vai Mārupē, bet tiek nodrošināta arī ātra bezmaksas piegāde visā Latvijā. InternetAptieka.lv aicina – baudiet ēdienu ar prieku!

Saistīti raksti

Aci pret aci

Lasīt vairāk

Celiakijas slimnieki var dzīvot pilnvērtīgu dzīvi

Lasīt vairāk

Sausa mute, mēles dedzināšanas sajūta, pastiprināta zobu bojāšanās un izkrišana ... kam vēl vajadzētu pievērst uzmanību cukura diabēta slimniekiem?

Lasīt vairāk